Biztonságban a mozgásban – NuadTeam

Biztonságban a mozgásban

Mottó: „Felállni a fotelből és sportolni rizikós, de egész nap benne tespedni veszélyesebb.

Pár hete egy teljesen triviális mozdulat során eltörtem a kisujjam kézközépcsontját az acroyoga gyakorlás legelején. Azóta még többet gondolkozom a biztonságos sportolás feltételein.

A rendszeres testmozgás az egészségünk alapja, de tudnod kell, hogy minden sportnak van kisebb-nagyobb kockázata.

bokaficam
A sportsérülések zöme megelőzhető!

Rengeteg történetet hallottam délutáni focimeccsek csontropogtató végeredményéről, előkelő helyen áll a síelés és a küzdősportok gyakorlása a ranglistán, de még tánc vagy jóga közben is szerezhetsz sérüléseket. Sőt, séta közben is. Egy barátom például a munkahelyére menet rosszul lépett az utcán, és csúnyán kificamodott a bokája. Máig sem tudja, hogyan eshetett meg vele az eset.

Nézz a lábad elé!

Fontos leszögezni, hogy sportolás közben a túlzott megerőltetésből, tartós terhelésből, a nem megfelelő bemelegítésből, a rosszul kivitelezett mozdulatokból adódhatnak legvalószínűbben a komoly, krónikus sérülések.

Ebben a bejegyzésben arról írtam, hogyan sportolj okosan.

Redukáld a balesetek esélyét a minimumra

A biztonság az első kritérium, amelynek érdemes megfelelni sportolás közben. A biztonságos gyakorlás alapfeltétele, hogy gondolkozz el azon, hogy milyen előfeltételek szükségesek a megvalósításhoz.

Könnyű? Nem mindig. Élvezetes? Minden alkalommal.

A balesetek egy része kikerülhető és megelőzhető, egy része azonban úgy történik, hogy látszólag semmit sem tettek helytelenül a szereplők. Az acroyogában is (szerencsére igen ritkán) előfordulnak olyan esetek, amikor minden körülmény megfelelő volt, a mozdulat pontosan megfelelt a gyakorlók szintjének, többször előtte már sikeresen véghezvitték a feladatot, és a baj mégis megtörtént. Ennek számtalan oka lehet, például a pillanatnyi figyelmetlenség, az indiszponáltság.

Az acroyoga balesetek döntő többsége az a bokasérülés, amikor egy mozdulat bontása közben a flyer szerencsétlenül érkezik a talajra. A másik jellemző sérülés a spotteré, akibe belerúghatnak, megkarmolhatják.

  1. Fontos, hogy amikor már fáradt vagy, hagyd abba a gyakorlást, a csak még egyszer után gyakran jön a baleset.
  2. Ne kezdj bele semmilyen testmozgásba, ha nem aludtál eleget! A sport szuper fáradtságűző, de kérlek, hogy reálisan mérd fel azt a szintet, amikor a kimerültségedet már csak egy kiadós alvás tudja elűzni…
  3. Furcsának hathat, de a nagy öröm is veszélyforrás lehet, mivel a sikeresség fölött érzett ujjongás közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy hol is vagyunk és mit csinálunk éppen.
  4. Sportolj megfelelő helyszínen és megfelelő talajon!
  5. Mindig ellenőrizd a(z) (biztonsági) eszközök épségét!
  6. Tartsd szem előtt, hogy a siker a gyakorlással jön, ahogy a biztonság is egyre nagyobb, ha ismered a tested reakcióit, a mozgásterjedelmedet, a reakcióidődet. A biztonságos gyakorlást gyakorolni kell.

Acroyoga gyakorlás közben is ugyanez a helyzet, megtanulod felmérni, hogy mikor van szükséged matracra, mikor spotterre. Megsúgom: az elején mindig! Érdekes módon a kezdők sokkal bátrabbak tudnak lenni, mint a haladók, de ez a mersz inkább a tapasztalatlanságból fakad.

TIPP: hogyan teszteld, hogy egy acroyoga mozdulat a tiétek-e már? Ha tízszer meg tudjátok csinálni egymás után hiba nélkül (spotterrel, matraccal, vagy bármilyen szükséges biztonsági felszereléssel), és egy hét múlva is ugyanígy tízszer, akkor tiétek a mozdulat. Persze az aktuális állapototokat sose hagyjátok figyelmen kívül, őszintén valljátok be magatoknak, ha valami miatt nehezebben megy a koncentrálás. Ilyenkor nyugodtan lépjetek kicsit vissza, és addig végezzetek könnyebb feladatokat, amíg visszatér a 100 százalék.

Sportsérülés
Igyekezz elkerülni a sportbaleseteket!

Teremts kontrollált körülményeket!

Egy tapasztalt sportoló tudja és számon tartja (egy kezdőnek elmondják, és megtanulja), hogy egy-egy forgatókönyvnek melyek a legrosszabb kimenetelei. A feladat: kiküszöbölni a veszélyt hordozó faktorokat. Ahogy például nem érdemes rossz cipőben, bemelegítés nélkül futni; ahogy értelmetlen az erőfeszítéstől remegő terpeszt tovább erőltetni a spárgához; ahogy előzmény nélkül nem nyomunk fekve 100 kilót; úgy az acroyogás is lepörgeti magában a filmet és látja, hogy a fej, a nyak, a hát vagy a térd kerüljön a figyelme középpontjába egy-egy mozdulatnál. A spotter (segítő) is tudja ezt, sőt azt is, hogy hová kell állnia, és milyen közel kell lennie a balesetek megelőzéséhez. Mindezt a gyakorlat előtt megbeszélik, és tisztázzák a feladatokat. Akróban összetett vagy gyors mozdulatoknál előfordulhat, hogy lehetetlen pusztán kézzel spottolni, ilyenkor a biztonsági öv (loncs) és a matrac a fő segítség.

Felvetted a fejvédődet?

Páros gyakorlásnál tartsátok tiszteletben egymás félelmeit, határait, adottságait! Sose kapkodjatok, a sietség veszélyes!

A fő kérdés:

az én képességem >= a minimum képesség, amely ennek a gyakorlatnak, mozdulatnak, távnak, súlyemelésnek (bárminek) a biztonságos kivitelezéséhez szükséges

Lefordítva az acroyogára: a partnerem és az én képességeim elegendőek ennek a feladatnak a teljesítéséhez? Ha több a kétség, mint a bizonyosság, akkor felkészítő, rávezető gyakorlatokat kell végezni, vagy ha már ezeken túl vagytok, akkor spotterrel és/vagy matraccal és/vagy lonccsal felszerelkezve próbálkozni.

If it’s fun, it’s all right

Az acroyoga elsősorban a közösségépítésről szól. Figyelünk egymásra és segítjük a másikat. Az acroyoga – rendszerének felépítéséből adódóan -, szinte mindenkinek nyújt elérhető, megvalósítható gyakorlatokat, amelyek a siker, a képes vagyok rá csodás tapasztalását adják.

Az acroyoga remek eszköz a félelmeink leküzdésére. Pontosan arra tanít, hogyan láthatjuk reálisan a világot. A gyakorlással fejlődik a testtudatod, a koordinációs készséged, az egyensúlyérzéked, az erőnléted és a hajlékonyságod és a kooperációs képességed. Sokkal magabiztosabb leszel, nő az önértékelésed. Figyelemmel (ahogy telik az idő) tisztán láthatod, hogy mitől érdemes tartanod és mitől nem. A valós veszélyeket tiszteletben tartod, az agyad trükkös játékait pedig kezeled. Egyszóval: képessé válhatsz különbséget tenni. Ez pedig felszabadító érzés!

Öröm és boldogság. 🙂

Ahogy az elején leírtam, minden biztonsági intézkedés és felkészülés ellenére is történhetnek balesetek sportolás közben. Erre annyit tudok őszintén mondani, hogy benne van a pakliban. Mindössze annyit tehetünk, hogy belátjuk, az élet is veszélyes, ezért a számunkra kedves mozgásformáktól nem érdemes távol tartanunk magunkat, arra viszont törekednünk kell, hogy a rizikót a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk! És még valami, ha azt gondolod, hogy a biztonság kedvéért inkább fel sem kelsz a fotelből, akkor nemcsak rengeteg élménytől tartod magad távol, hanem még az egészségednek és ártasz! Mert a túl sok ülés halálos veszélyeket rejt magában.

Szóval hajrá, hozd ki a legtöbbet magadból, az életedből!