Mi lesz a sportedzésekkel? – NuadTeam

Mi lesz a sportedzésekkel?

avagy „A szavak néha semmit nem jelentenek.”

Az Európa Kiadó dalszövege jut eszembe, amikor próbálom értelmezni a felém áradó információkat az Operatív Törzs sajtótájékoztatói után. De össze vagyok zavarodva.

Szeretném követni a szabályokat, ehhez azonban nem árt, ha értem is őket. Jó, ha nem is értem, legalább lennének faék egyszerűen félreért(elmez)hetetlenek, konzekvensek.

Nem vagyok és nem is akarok jogász lenni. A népesség nagy része nem jogász, de szerintem ezt már a jogászok sem értik. Roppant fárasztó azzal tölteni az időmet, hogy kutakodok. Vagy az értelmi képességeim korlátozottak vagy túlkomplikálom vagy nem az én készülékemben van a hiba.

Engem most egy dolog foglalkoztat leginkább: a sportedzések. Mikor lehet újra, milyen feltételekkel?

Mivel mozgásórákat tartunk, mégpedig olyat, amiben szoros testi kontaktus is van (acroyoga), számos kérdésre szeretnék egyértelmű választ kapni.

Acroyoga óra a Nuadteammel
Acroyoga óra a Nuadteammel

Azt hittem, hogy a május negyedikétől érvénybe lépő rendeletcsomag választ ad a kérdésekre. Tévedtem.

Az első információ: Könnyítéseket vezet be a 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a sportrendezvények és sportedzések terén. Május 4-étől a sportrendezvények Magyarország egész területén nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóvá válnak, és ugyancsak megengedetté válik a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. Ezek a szabályok a lóversenyekre is kiterjednek, és akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.

ERGO: lehet edzést tartani.

A második információ: A 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet Budapest és Pest megye kivételével május 4-étől Magyarország egész területén megszünteti a kijárási korlátozásokat.

A változtatás mellett a rendelet előírja, hogy mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a közös háztartásban élők kivételével a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság) tartani. Ennek betartásával a közterületek és a parkok is látogathatóvá válnak. Előírja továbbá az üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselését.

Acroyoga óra a Nuadteammel
Acroyoga óra a Nuadteammel

ERGO: kontaktusba keveredni nem lehet. Több emberrel beszéltem, akik elmondták, így értelmezték a dolgok jelenlegi állását, ennek értelmében pedig alakítják az új szabályokat. Vagyis: Lehet edzésre menni, de érintkezni nem lehet.

Ez lenne a logikus, hiszen járvány van. Mert ha a buszon kell sál vagy maszk, és a boltban is távolságot tartunk, akkor ugyan miért gondolja bárki, hogy sportolás közben pont nem terjed a vírus? És ezt nem a félelem mondatja velem. Csak számomra az az ésszerű, hogy ha a mindennapi életben védőtávolságot kell tartani, akkor sportolás közben is jó lenne. DE!

Nézzük meg alaposan a Magyar Közlönyben megjelenteket, egészen pontosan a Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendeletét, amiben egy árva szó sincs a távolságtartásról.

Az anomália másnak is feltűnt, a Tolnai Népújság meg is kérdezte az Operatív Törzs 2020. május másodikai sajtótájékoztatóján, hogy:

Milyen feltételekkel lehet megtartani a sportedzéseket? Az olyan sportokban, ahol van vagy lehet testi kontaktus, most csak olyan feladatokat végezhetnek egyelőre, ahol betartható a másfél méteres távolság? Vagy nincsenek korlátozások?

A válasz: A sportedzések megtartásával a sportedzések és sportrendezvényekkel kapcsolatos intézkedések és kormányrendelet tartalmaz szabályokat. A kormányrendelet szerint akkor is megtarthatóak a sportedzések, amennyiben a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet vagy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet ettől eltérően rendelkezik. A kérdésre a válasz: igen, ezek a sportedzések megtarthatóak.

Az első, amit konstatáltam, hogy nem a kérdésre válaszoltak. De nem baj, tartsunk edzéseket, mert „igen, ezek a sportedzések megtarthatóak.” (?) A hogyan vesszen jótékony homályba.

https://index.hu/belfold/2020/05/02/koronavirus_operativ_torzs_sajtotajekoztato_elo_kozvetites/

11:40-től nézzétek.

Mit akarok okoskodni? Ez a helyzet olyan, mint a strandolás, meg a vidéken alvás. Meg az anyák napi köszöntés.

Gyanítom, hogy a rendeletet megalkotóknak nincsen arról képe, milyen egy edzés, milyen egy öltöző, egy tusoló. Majd módosítanak. Majd valaki kijavítja az elhangzottakat, árnyalja a képet. Esetleg bírságolnak.

A többit meg majd az élet megírja.

Utóirat: a nemzetközi acroyoga világban a többség úgy gondolja, hogy most még nem okos megoldás jammeket, edzéseket, órákat tartani. Helyettük mindenki koncentráljon inkább az egyéni erősítésre, felkészülésre és gyakoroljon az állandó partnerével.

Az edzések biztonságos megtartásáról sokat gondolkodunk. Arra jutottunk, hogy léteznek olyan keretek, amelyekben biztonságosan tudunk órát tartani, mert nekünk mindig is az lesz az elsődleges. A játék, móka, kacagás csak ezután jöhet. Szóval, figyeljétek a Facebook oldalunkat is, hamarosan találkozunk, és együtt leszünk, ha nem is pontosan úgy, ahogy a járvány előtt. Nagyon várjuk!

Acroyoga óra a Nuadteammel
Acroyoga óra a Nuadteammel