Félelem nélkül szabadon – NuadTeam

Félelem nélkül szabadon

Az acroyoga óráinkon nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi félelem van az emberekben. Nem az acroyogától félnek, hanem önmaguktól, helyzetektől, a képességeik hiányától, a hibázástól. Domján András hipnózis szakértővel, az Inversum megalkotójával arról beszélgettünk, hogyan győzhetjük le a félelmeket és miért érdemes egyáltalán legyőzni őket.

NuadTeam: – Hogy látod a félelmeket és a félelemkezelést a mai világban?

Domján András: – A félelemmel mindenki találkozik, teljesen természetes jelenség. A kezelése azonban más kérdés. Nagyon sokat lehet tenni azért, hogy ne a félelmeink uraljanak minket. Maradjunk az AcroYogánál, ahol számtalan olyan mozdulat megeshet, ami az illető teljesítőképességének határait feszegeti. Ez félelmetes. De ha sikerül megtanulni egy gyakorlatot, akkor ez hihetetlen élményt és erőt ad. Ugyanez a helyzet az élet bármely területén.

Domján András hipnózis szakértő

NT: – Sokan már attól rettegnek, hogy meg kell bízniuk másban, hogy ki kell adniuk a kontrollt. A balesetmentes gyakorlást tanítjuk, erre vannak módszerek, a megelőzés alap. De nehéz, amikor nem is a gyakorlatokról, hanem mélyen lappangó negatív érzésekről szól a helyzet.

DA: – Érdekes módon amikor kontrollált körülmények között megtörténik a „baj”, és kiderül, hogy ez nem is olyan vészes, az már önmagában sok mindent helyre tud tenni. Kiderül, hogy amitől féltünk, illúzió. A történet másik oldala, hogy pontosan olyan érzéseket kapcsolnak be a félelmek, amiket például gyerekkorban éltünk át. Képzeljük el a kis totyogóst, aki szeretné felfedezni a világot, de az édesanyja rettegve óvja az eséstől. Ez az élmény velünk marad a felnőttkorunkban is, átvesszük.

NT: – Hogy lehet a félelmet kezelni?

DA: – Az a módszer, amit kidolgoztam az Inversumban arról szól elsősorban, hogy az érzelemnek a gyökerét keressük vissza, vagyis azt a pillanatot, amikor a jelenkori érzés megszületett a múltban. Én ezt tartom a leghatékonyabb eljárásnak. Amikor ellazult állapotban sikerül visszakeresni az élmény gyökerét és tisztázódik az ok – meglátod magad például kisgyerekként egy családi helyzetben -, akkor már pusztán a felismerés változtat az érzelem. A múltbeli élmény azonosítása a jelenkori reakciókat, érzéseket is átalakítja.

Az INVERSUM egy online, személyre szabott vezetett meditációs rendszer, aminek a használatával bárki számára megoldhatóvá válnak a mindennapi élet problémái: a párkapcsolati nehézségek, a családi konfliktusok, a munkahelyi feszültségek. Segítségével a félelmek leküzdhetőek és a gyász is könnyebben feldolgozható. Lehetőséget ad a betegségek lelki okainak feltárására és rendezésére, hogy az orvosi kezelések mellett minél többet tehessenek az emberek maguk is a gyógyulásukért.

NT: – Ez a változás spirituális vagy konkrét agyi magyarázata van?

DA: – Teljesen konkrét jelenség, ezt hívják kondicionálásnak. Az asszociációs kapcsolatok mentén lehet visszakeresni és módosítani a félelmeket is. Egy konkrét példa: én nagyon szeretek szörfözni, de amikor a tengerben a parttól egyre messzebb kerültem, nagyon stresszes lettem és visszafordultam. Ellazult állapotban kutattam a gondolataimban és beugrott egy gyerekkori élményem, amikor anyámtól távolodtam. Felismertem, a képzeletemmel kicsit alakítottam az emléken, és másnap már nem féltem a deszkán.

NT: – Tehát az agynak van egy gondolattársítási képessége, és egy erőteljes élményből hasonlítja az összes további hasonló szituációt?

DA: – Általában az első élmény a legintenzívebb, de későbbi erőteljes emlékek felülírhatják a korábbiakat. A lényeg szempontjából azonban mindegy, mert képesek vagyunk ellazult állapotban visszakeresni az érzéseink okozóit. Az élmény nem változik, de a hozzá fűzött érzést képesek vagyunk módosítani. Ahol félelem volt, oda a képzeletem segítségével nyugalmat viszek. Legközelebb már ezt a nyugalmat fogja előhívni az agy.

NT: – Megkeresni. Ez ennyire könnyű?

DA: – Sokkal könnyebb, mint ahogy gondolod. Ha tudatosan kutakodsz, valószínűleg nem jársz sikerrel, mert a tudatos gondolkodás logikus útvonalakat használ. A tudatalatti elme viszont egészen máshogy működik, az asszociációk mentén kapcsol össze két történetet. Számtalanszor fordult elő klienseimnél, hogy biztosak voltak abban, mi okozza a problémájukat, de hipnózisban egy egészen más élethelyzet ugrott be.

NT: – Honnan tudjuk, hogy a „jó” emlék ugrott-e be?

Meditációval kutass az agyadban!

DA: – Visszaellenőrzéssel. Ha előjött egy gyerekkori élmény, azzal dolgoztam és a jelenben változott az érzés, mondjuk oldódott a félelem, akkor jó helyen keresgéltünk. Ha nem volt érzelmi kapcsolat, akkor a jelenben sem változik semmi és folytathatjuk a keresést.

NT: – Mindenki képes belekerülni ebbe az ellazult állapotba?

DA: – A gyakorlat sokat segít, de valójában mindenki képes rá. Ez az agyunk természetes állapota, ahogy aludni is mindenki képes, úgy erre is. Ez egy félálomszerű helyzet, amiben az ember képes nem gondolkodni, hanem figyelni. Emellett fontos a motiváció. Ha meg akarsz oldani egy helyzetet, de újra és újra zsákutcába jutsz minden módszer, próbálkozás ellenére, akkor gyaníthatod, hogy saját magadat akadályozod. Ilyenkor arra kell rájönni, miért jó neked a problémád. Mondok egy példát: egy pánikbeteg kliensem már sok helyen járt, mire elérkezett hozzám. Azt láttam rajta, hogy amikor mesélt a szorongásáról, folyamatosan mosolygott. Sokat beszélgettünk és kiderült, neki nagyon kényelmes, hogy a betegsége miatt nem kell otthon házimunkát végeznie, erre hivatkozva bármilyen eseményt lemondhat, nem kell elszámolnia a szülei felé a továbbtanulásával. Az agya kényelmes helyzetnek élte meg a pánikbetegséget. El kellett volna fogadnia a felelősséget a saját életéért, de erre nem volt hajlandó. Szóval maradt a szorongás.

NT: – Miért jobb kilépni az ördögi körből?

DA: – Erre egyetlen szót mondok: szabadság. Ha egyszer átéled, hogy milyen teljesen szabadon létezni, az megfizethetetlen élmény és megéri az erőfeszítést. A választás mindig a tiéd. Ha ugyanúgy csinálsz mindent, ahogy eddig, akkor az eredmények is ugyanazok lesznek. Ha elégedett vagy, akkor hurrá! Viszont, ha nem érzed jól magad, akkor érdemes erőfeszítéseket tenned. A változás csak akkor várható, ha másképpen cselekszünk, mint eddig.

Te hogyan éled meg legbelül a szabadságot?

NT: – Akkor megéri felvállalni a konfliktusokat?

DA: – A játszmák mással vagy önmagunkkal fárasztóak, energiaigényesek. Lehet így is, de nekem a szabadság értékes kincs. Ha én mérlegre teszem a félelem és a szabadság érzését, akkor nincs több kérdésem.

NT: – Tiszta Mátrix…

DA: – Igen. Eldöntheted, hogy a kék pirulát választod és minden marad a régiben, vagy a vöröset, de akkor felébredsz és szabad leszel. A félelemnélküliség ára, hogy iszonyatosan őszinte vagy magaddal és másokkal, világosan elhatározod, hogy mit akarsz és ennek megfelelően cselekszel. Az energiabefektetést nem spórolhatod meg, de az ár mindig megtérül.

Domján Andrásról: 2010-ben találkozott a hipnózis módszerével, amit a kanadai HTIA (Hypnotism Training Institute of Alberta) képzésein keresztül tanult meg, majd hipnózis szakértőként kezdett dolgozni. Tagja az ACHE-nek (American Council of Hypnotist Examiners), a szakmailag legelismertebb nemzetközi hipnózis szervezetnek. Magyarországi diplomáját andragógiából (felnőttoktatás) szerezte. Évente több mint 100 emberrel foglalkozott négyszemközti üléseken, az ebben a szakmában szerzett tapasztalatok, és technikai tudás adta az alapját az INVERSUM létrehozásának.