Ezért fájhat a derekad – NuadTeam

Ezért fájhat a derekad

A derék területét a teljesítménnyel, a kitartással, a sikerrel hozzuk kapcsolatba. A beadta a derekát, derekasan helyt áll, derékba tört az élete, derék dolog – szólások, amelyek mind-mind arra utalnak, hogy a derék helyzete és állapota meghatározó az ember jóllét érzéséhez és kiegyensúlyozottságához.

Mivel itt kapcsolódik az alsó testhez a felsőtest, éppen ezért a derék (és a csípő) olyan hely, amely legtöbbször hatalmas terhelésnek van kitéve. Mi pedig észre sem vesszük ezt addig, amíg nem fáj.

A derékfájdalom legfőbb okai a helytelen tartás és mozgás, vagy éppen a mozgáshiány. Ezen túl az öregedés, a testsúly, és a balesetek olyan faktorok, amelyek csak ronthatnak a helyzeten.

Míg a balesetek miatti változásokat nem mindig lehet korrigálni, a többi esetben létezik megoldás.

EZT NÉZD MEG!

Csak ne ronts tovább a helyzeten!

Jó esélyed van arra, hogy úgy éled a napjaidat (sétálsz, futsz, sportolsz, ülsz), hogy a csípőd helyzete eltér az optimálistól. Amíg a helyes tartásban a csontok és ízületek úgy vezetik a terhelést, hogy a struktúra ép marad, addig a helytelen tartásban végzett bármilyen mozdulat előbb-utóbb gondot okozhat. Enyhébb esetekben csupán fáradtságot és enerváltságot érezhetsz, de kialakulhat gerincferdülés, lumbágó, végül pedig lehet egy jó kis gerincsérved is.

A csípő optimális helyzete

Ideálisnak az enyhén előre billenő csípőt mondjuk. Férfiaknál ez 5-8 fok, nőknél 8-12 fokot jelent. Az emberek döntő többségének ezzel ellentétben vagy jóval előrébb billen a csípője, vagy hátra. Előfordulhat oldalra billenés, vagy csavarodás is. Gondolj csak a modellek tipikus pózára, és máris előtted van, milyen az.

Helyes vs. helytelen

Sokszor halljuk, hogy a helyes tartás mennyire fontos. Azt viszont szinte sosem teszik hozzá, hogy ha a helyes tartást fel is tudod venni– habár a többségnek ez sem megy -, megtartani lehetetlen. Miért? Többek között azért, mert a tartásunkat ilyenkor a felszíni izmokkal próbáljuk kordában tartani, ami figyelmet igényel. Amint másra fókuszálunk, észrevétlenül visszacsúszunk a helytelen mintákba. Így hosszú távon ez nem megoldás. Arról nem is beszélve, hogy ha folyamatosan arra figyelsz, hogyan kell jól tartanod magad, az nem megkönnyíti az életed, hanem még jobban leterhel.

Az sem mindegy, hogyan ülsz!

A legjobb lenne földön ülni, de ha furán néznének rád a kollégáid, akkor marad a szék. Sajnos széken eleve nem lehet igazán jól ülni, de ha muszáj, akkor arra figyelj, hogy a felsőtest súlyát az ülőgumón keresztül terheld a székre, a gerincedet pedig a lehető legkényelmesebb pózban egyenesen tartsd az ülőgumó felett. Ha kényelmetlenné válik az ülés, állj fel, és mozgasd át a tagjaidat.

Addig gyakorold, amíg nem válik szokásoddá jól ülni. Sajnos, ha hátra billenő csípőd van, nem tudsz optimálisan ülni, még akkor sem, ha nagyon odafigyelsz.

Sport

Az extrém terhelés árt. Ha jót akarsz magadnak, akkor fokozatossággal óvd ezt a területet! Ezernyi dologra kéne odafigyelned, a mintáid ismerete nélkül erre nem sok esélyed van.

Mit lehet tenni?

A helyes tartás olyan sok összetevő eredménye, hogy tudatosan nem lehet megteremteni. A testtartás és ezen belül a derék/csípőtartás javítása nem lehetséges pusztán a felszíni izmainkkal, a mélyizmokat kell rábírnunk arra, hogy dolgozzanak, vagy éppen lazuljanak. De mégis hogyan, amikor a mozgásformák döntő többségében a mélyizomzat szinte mozdulatlan marad?

A jó hír, hogy léteznek olyan masszázstechnikák, amivel a csípőt (is) át lehet terelni egy optimális pozícióba. A kezeléssorozatban olyan változási folyamatot indít el a szakember, aminek a végén a tested egy könnyebben tartható mintába rendeződik újra. Ilyen a TestSzobrászat, vagy a fasciális alapokra helyezett thai masszázs, az NFC.