Egyensúly – NuadTeam

Egyensúly

Miért fontos az egyensúly? A válasz képletesen és szó szerint is ugyanaz: hogy ne ess orra.

Egyensúlyban lenni egyrészt az, amikor számos felelősséged és kötelességed között úgy érzed, te irányítasz, másrészt annak az érzése, hogy életed fontos részei közül egyiket sem hanyagolod el a másik rovására. A kiegyensúlyozott élet olyasmi, amikor sokkal inkább érzed a nyugalmat és összeszedettséget, mint ennek ellenkezőjét.

Világos, hogy nem arról van szó, hogy nem tapasztaljuk olykor a feszültséget és a nyomást, a kérdés az arányokon van. De hogy lehet elérni, hogy ez gyakorlattá váljon?

Belső valóság

A válasz a saját életérzésünkben keresendő, ami bizony pillanatról-pillanatra változik. Míg reggel érezhetem, hogy totálisan összecsapnak a fejem felett a hullámok, gyengének és kiszolgáltatottnak tűnik a valóság, ebédre már felvértezhetem magam azzal az erővel, ami továbblendít a nehézségeimen. A feladatok közben persze nem változtak. Csak a mi szubjektív énérzetünk. Egy pszichológus és egy buddhista tanító is egyetért abban, hogy a belső állapotunk általunk erősödhet, ami életünk végéig tartó folyamat, kemény munkával és sok idővel.

Hiszem, hogy már attól, hogy felfogod, képes vagy erre, megtetted a legfontosabb első lépést. Ezen túl persze vannak praktikus fogódzkodók is utunkon.

A feladatözön veszélyei

Gondolhatod azt, hogy egyszerre több feladatot menedzselni egyet jelent azzal, hogy gyorsabb vagy, időt spórolsz, és így közelebb kerülsz az egyensúlyodhoz. Rossz hírem van, ez csak illúzió. Tudatos figyelmet egyszerre csak egy dologra lehet fordítani.

Agyunk többi része persze el van foglalva olyan dolgokkal, amelyekhez nem kell koncentráció – légzés, séta, vagy akár vezetés egy ismert úton – és mindezeket fent is tartja, amíg nem igényelnek extra figyelmet. De abban a pillanatban, hogy ezek a cselekvések összetetté válnak, a tudatos koncentráció azonnal bekapcsol, és elveszi a figyelmet más feladatainktól.

Gondoljunk csak arra, hogy egy gyalogos lép elénk hirtelen a járdáról.Tehát amikor azt képzeljük, hogy éppen „multitaszkingolunk” az irányított figyelmünket akkor is egy dologra fordítjuk, miközben csak annyi történik, hogy koncentrációnkat nagyon gyorsan váltogatjuk, ami erős stresszhatást okoz. Emellett az elmélyedést is gátolja, ezért sem hatékony, ha egyszerre több mindennel próbálunk foglalkozni.

  1. A multitaszking károsítja az emlékezetet.

A memória a figyelem és koncentráció közös terméke. Ha előfordult veled például, hogy nem emlékeztél, miért léptél be egy szobába, akkor pont ez történt veled. Miközben határozott céllal elindultál, máson járt az eszed, és hipp-hopp kiesett, hogy a kulcsaidat keresed.

  • A multitaszking veszélyezteti a teljesítményt

A komplex feladatok, mint például az írás vagy egy beszélgetés, teljes figyelmet kívánnak. Ha megengeded magadnak, hogy közben más dolgokat is csinálj (például e-maileket olvasol, böngészed a telefonodat), a munkád gyengébb minőségű lesz, és extra időt kell fordítanod arra, hogy újra felvedd a fonalat.

  1. A multitaszking megakadályoz abban, hogy élvezd, amit csinálsz akkor, amikor éppen csinálod.

Élvezetet lelni valamiben a teljes figyelmünket követeli. Vajon mennyire tudod élvezni például a színházi előadást, ha közben az elromlott mosógép megjavításán jár az eszed?A fontos, hogy kikerüljük, hogy megszakítsanak minket, amikor éppen csinálunk valamit. Email, sms, Twitter, Facebook, a történelem során az embernek még sosem volt ennyi lehetősége kapcsolatot felvenni.

És ezek a lehetőségek mind-mind arra vannak, hogy megszakítsák a figyelmünket.Kimutatták, hogy az okostelefonok rombolják a teljesítményünket. Hiszen ha kapsz egy üzenetet, vajon képes vagy nem mindent megszakítva azonnal elolvasni azt? Vajon észrevetted, hogy mennyi extra idődbe kerül újra elmélyedni valamiben?Határozd meg, mi a fontos!Ha nem tudod, mi fontos neked, nem tudod azt sem, hogyan állíts fel fontossági sorrendet. És azt sem tudod, mi az, ami nem fontos annyira… Tudni az alapküldetést az életben, kritikus fontosságú.

Ha arra kérnek, hogy adj időt és energiát valamibe, hogyan másként tudnád eldönteni, hogy egyáltalán akarod-e azt? Előfordulhat, hogy egy érdekes projektre mondasz így nemet, mert rájössz, hogy az most nincs benne abban a körben, amit a legfontosabbként tartasz számon. Ha gyakran vágysz arra, hogy egy nap hosszabb legyen 24 óránál, akkor érdemes eldönteni, hogy mik azok a dolgok, amik csak mérsékelten csábítanak.

Határok lefektetése

A kiegyensúlyozott élet alapfeltétele, hogy tudj nemet mondani. És nem csak egyszer. Azt is meg kell tanulnod, hogy néha ezt a nemet ismételgetni is kell. Azzal is tisztában kell lenned, hogy amikor nemet mondasz, akkor a saját igényeidet a másik igénye elé helyezed. És ez a másikban rossz érzést kelt. De mivel senkinek sincsenek végtelen tartalékai, ezért a saját igényeiddel foglalkozni a legtöbbször nem önzőség.

Ha kiegyensúlyozott akarsz lenni, akkor bátornak is kell lenned: hogy nehéz döntéseket is meghozz. Például ahhoz, hogy a számtalan lehetőség közül arra mondj igent, ami téged a legjobban szolgál céljaid elérésében, és közben elengedd a másik ember neheztelését vagy csalódását. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl semmibe veszed a körülötted élők igényeit. Csak az a fontos, hogy a magadéit tartsd tiszteletben!