Az elköteleződés mumusa – avagy miért rettegünk beleadni apait-anyait? – NuadTeam

Az elköteleződés mumusa – avagy miért rettegünk beleadni apait-anyait?

Köt, kötelező – szavak, amelyek félelemmel töltenek el. Az elköteleződés sok embernek mumus, amitől félni kell. De vajon tényleg megköt az elköteleződés?

Számomra az elköteleződés szabadság. Miért? Mert az elköteleződés egy döntés. A döntés pedig megnyugvás. Nem lehet mindig hezitálni, elodázni, várni. A nem döntés energiarabló. Mindaddig, amíg nem születik meg az elhatározás, légüres térben lebegünk és gondolatainkat leköti a bizonytalanság.

Ahogy Popper Péter mondta,

„a fontos dolgokat nem lehet kicsit csinálni. Az ember nem lehet kicsit terhes, egy kicsit vérbajos, egy kicsit halott. A modern kor emberének a 100 %-kal van baja. Az élethelyzetek, emberi kapcsolatok, feladatok, meggyőződések teljes vállalásával. Az igények és a vágyak ellentmondásos dzsungeljével való kristálytiszta szembenézéssel, saját belső törvényeink elfogadásával. Szeretünk mindenütt „kiskapukat” hagyni. Szívesen kiegyezünk félúton. Ám kikerekedhet-e ebből maradéktalanul hiteles élet? Leggyakrabban az önféltés teszi tönkre a boldogságunkat. Fittyet hányjunk a veszélyeknek? Dehogy, okosan kerüljük ki őket.
                Csak éppen tudomásul kéne vennünk, hogy az életnek az a sajátossága, hogy életveszélyes. A gyáva ebbe belegebed, a bátor erőket kap, amelyek átlendítik a nehéz helyzeteken.”

Popper Péter: A belső utak könyve, 118-119. o.
Elköteleződés

Felszínesség vagy a lényeg?

Amikor elköteleződünk, tulajdonképpen saját magunknak teszünk egy nagy szívességet. Hiszen megadjuk az esélyt, hogy megtapasztaljuk a maga teljességében egy dolog természetét. Hogyan máshogy lehetne megismerni valamit? Hogyan máshogy lehetne aztán újabb felelősségteljes döntést hozni arról, hogy kell-e ez nekünk? Az elköteleződés sosem az öröklétnek szól. Ez benne a látszólag nagy ellentmondás. Az elköteleződés egy olyan pillanatnyi állapot, amely a jövőé. Vannak rövid távú elköteleződések, közép-, és hosszú távúak. De sose keverd a műfajokat. Legbelül úgyis érzed, hogy egy döntésednek melyik kategóriába kellene esnie a minőségi élethez.

Amikor elköteleződünk, vállaljuk , hogy adott dologba 100 százalékig beleadjuk magunkat. Ez pedig hihetetlen mértékben egyszerűsíti és megkönnyíti az életünket. Végeláthatatlan kreatív energia szabadul fel, amelyet az alkotásra fordíthatunk. Az életünk alkotására.

Önvédelmi mechanizmusaink és a valóság

Az elköteleződés halogatása tulajdonképpen félelemből fakadó önvédelmi mechanizmus. Aki még nem köteleződik el, az tapogatózik, megfigyel, vajon a döntése nyomán jól fog-e járni. Ez rendben is van, senki sem akar szenvedni, egy rossz döntését életen át cipelni. De tényleg arról van szó, hogy egy egész életen át kell valamit cipelni? Hiszen ott van az a szabadságunk, hogy hozhatunk újabb döntést, adaptálódva a jelenlegi helyzethez. Egyébként pedig ki mondta, hogy létezik rossz döntés? Maximum tanultunk, tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak és legközelebb már másként cselekszünk. Másfelől, ahogy Mérei is mondta, „az életben nem kell mindig jól járni! Aki azt a belső kényszert el tudja engedni, hogy neki minden helyzetből győztesen és nyertesen kell kikerülnie, annak nagy lesz a belső szabadsága. Ez a hiteles élet titka!”

Elindulsz vagy nem indulsz?

Amikor rettegsz az elköteleződéstől, legyen akár szó egy kéthónapos tanfolyamról, egy munkahelyváltásról, egy összeköltözésről, akkor attól is retteghetsz, hogy kimaradsz valami másból. De vajon aki a mindent szeretné, az megkap bármit is? Ha folyamatosan azt nézed, hogy mi mindenről maradsz le egy döntésed nyomán, akkor semmiben sem lesz részed. Akkor tényleg mindenről lemaradsz.

Amikor rettegsz az elköteleződéstől, akkor a döntésed következményeitől is rettegsz. De vajon aki nem dönt miért hiszi azt, hogy ez nem egy döntés? A nem döntés a sodródás választása. Ilyenkor azt választjuk, hogy kiadjuk a kezünkből az irányítást.

Az elköteleződés nem külső kényszer. Belső igény. Amikor elköteleződsz, nem azért teszed, mert másoknak akarsz megfelelni, hanem azért, mert elemi igényed hiteles életet élni. Ez pedig döntések nélkül nem megy.

Hit

Innentől beszélhetünk a hitről. Mennyire hiszel abban, hogy képes vagy döntéseket hozni, hogy ezeket a döntéseket képes vagy viselni, képes vagy változtatni, képes vagy alakítani? Mennyire hiszed el magadról, hogy felelősségteljes, potens felnőtt ember vagy?

“Az igény valóságot szül. A dolgok megvalósulásának az a kezdete, ha makacsul rájuk gondolunk.” Popper Péter

A dolgaim megvalósulása a gondolataimban kezdődik. Aztán a makacsul rájuk gondolásból következnek a tettek. De ha nem tudom azt sem eldönteni, hogy mi legyen nekem fontos, akkor mégis miért várok kielégítő eredményeket?

A TestSzobrász kezelések a fizikai test változtatásán keresztül hatnak a lelki folyamatokra is. A 13 alkalmas kezeléssorozathoz is elköteleződésre van szükséged, de a változáshoz igenis szükséges eldönteni, hogy akarod-e vagy sem!. A kezelések nyomán azonban olyan energiafelszabadulást tapasztalsz, amely teljesen új dimenziókat nyithat az életedben.

Az acroyoga tanfolyamon felépítettünk egy rendszert, amit szeretnénk átadni a gyakorlóknak. Ebben a rendszerben mi vagyunk az egyik fél, a másik pedig az az ember, aki befizette a tanfolyam díját és szeretné megtanulni ennek a mozgásformának az alapjait. Részünkről mindent megteszünk azért, hogy a tananyagot átadjuk. Ez a mi 100 százalékunk. A másik 100 százalék azé a gyakorlóé, aki beleteszi a figyelmét most ebbe a két hónapba és mindent megtesz azért, hogy fogadja az információkat. Ez a döntés egyértelműen előnyös neki, mert minél többet gyakorol, annál többet fejlődik, végeredményben pedig annál többet kap a pénzéért. Hihetetlen módon élvezzük az órákat, remek társaság gyűlt össze. Izgalmas, kreatív a légkör. A legutóbbi nyitókör alkalmával azt próbáltuk átadni, hogy bátran vállalják az elköteleződést, mert minél inkább elmerülnek az élményben, annál többet fognak profitálni.

Az acroyoga óra vége
Megosztókör az acroyoga óra után

Az, hogy miért nem akarsz, tudsz vagy mersz elköteleződni, érdekes kérdés. Sok oka lehet. Egy dolgot tudok biztatásul mondani, az elköteleződés is egy képesség, amit lehet gyakorolni. Minél többször döntesz, annál könnyebbé válik. És minél többször döntesz, annál egyértelműbben érzed majd, hogy ez egy jó dolog.

Azt is mondják, hogy az ember erkölcsi kötelessége megtenni mindent, amit megtehet. Ne hagyj maradékot, mert a „mi lett volna ha” érzésénél nincs kínzóbb. Teremts kapcsolatokat, mert ha jóban vagy a világgal, akkor enyhülnek a szorongásaid. Merj igent mondani, és megismered önmagadat.