A mozgás pozitív hatásai, avagy sporttal a felszabadult testért. Töltsd ki a kvízünket is! – NuadTeam

A mozgás pozitív hatásai, avagy sporttal a felszabadult testért. Töltsd ki a kvízünket is!

A rendszeres mozgás egészségmegőrző hatású, a testedzés nemcsak a fizikai, hanem a lelki jólétünkre is kihat. Arról azonban sokkal kevesebb szó esik, hogy a testtartási mintáink hogyan befolyásolják a jóllétünket.

A testtartásunkat a fogantatástól ért hatások alakítják, a kötőszövetben minden minket ért élmény elraktározódik. Az ijedtség, a stressz például összehúzhat egyes kötőszöveti területeket, így alakulnak ki jellegzetes testi mintáink: a lúdtalp, a hátra feszülő térd, az elbillenő medence, a csavarodó váll, vagy az ún. monitornyak.

Ezeknek a mintáknak a cipelése rengeteg energiánkat emészti fel. Próbáld meg a vállaidat ideális helyzetben tartani, kihúzni a hátadat, vagy behúzni az álladat, érezni fogod, hogy egyáltalán nincs könnyű dolgod! A tested is ugyanígy dolgozik, amikor a kompenzációs mintáidat tartja, csak te már nem érzed ezt tudatosan, mert megszoktad a terhelést!

Gondold csak el, hogy ha a testtartásod optimális irányba rendeződne, mennyi energia szabadulna fel benned! A változással növekedne a teljesítőképességed, az önbecsülésed, vagyis elindulna az újraformálódás folyamata egy könnyedebb, felszabadultabb testben.

Hogyan lehet a mintákat feloldani?

A szerkezetben a rövidülés vagy a nyúlás által kialakított módosult mintákat egyrészt manuális fogásokkal lehet terelni, erre alkalmas a TestSzobrász kezelés, másrészt célzott testedzéssel is segíthetjük a folyamatot. A legcélszerűbb persze a TestSzobrász kezelések által beindított változások mozgással történő támogatása, de akinek egyelőre nincs ideje vagy lehetősége egy kezeléssorozat mellett elköteleződni, az mindenképpen mozogjon!

Milyen mozgásrendszerek segítik a test változását?

Természetesen nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz testi mintáid enyhítésére. A jóga és az AcroYoga rendszerének pozíciói képesek hatni a fascia rövidüléseire és megnyúlásaira, terápiás hatásuk valóságos, általad is megtapasztalható.

TIPP: Vigyázat, egyik említett mozgásformánál sem mindegy, hogy milyen feladatokat végzel, hiszen a mintáidat oldani, és nem mélyíteni szeretnéd!

A terápiás jóga vagy AcroYoga gyakorláshoz mindenképpen konzultálj szakemberrel, aki alapos TestOlvasás után tanácsokat ad neked a gyakorláshoz, itt azonban összegyűjtöttünk neked néhány AcroYoga pózt hatásaikkal együtt, hogy ne csak beszéljünk a csodáról, hanem szemléltessük is!

A pózokat a flyer, vagyis a repülő szemszögéből elemezzük, azokat a hatásokat írjuk le, amelyeket a repülő tapasztal.

Bölcső

Ez a póz az Elülső Felszíni Vonalat nyújtja, (a mellkast, a hasat, a combfeszítőket), a Hátsó Felszíni Vonalat pedig aktiválja. Nyitja a mellkast és a vállat (a szívcsakrát is), nyújtja a karvonalat.

AcroYoga póz - bölcső
AcroYoga póz – bölcső

Talpon vállállás, Csillag póz

Ez a póz a fordított testhelyzetek minden áldásos hatását felvonultatja. Segít az álmosság leküzdésében, mivel vérbőséget okoz a fejben, egyben tehermentesíti a lábat, és felszabadítja az alsó végtagok vénáit. Javítja az egyensúlyérzéket. Stimulálja a csuklyás izmot, amit stressz gócként tartunk számon.

AcroYoga póz - Csillag
AcroYoga póz – Csillag

Oldalcsillag

Aktiválja az Oldalvonalat és a Mélyvonalat, stimulálja a mélykiforgató izmokat. Mivel viszonylag nehéz pozíció, növeli az önbizalmat, fejleszti az egyensúlyérzéket. Enyhítheti a csípő oldalra billenését. Az ülőmunkát végzőknél a körteképű izom befeszüléséből eredő hátfájdalom oldásának csodás terápiás eszköze.

AcroYoga póz - oldalcsillag
AcroYoga póz – oldalcsillag

Madár

Erősíti a Mélyvonalat, aktiválja a Hátsó Felszíni és az Elülső Felszíni Vonalat, erősíti a hátat, gömbölyíti a feneket.

AcroYoga póz - madár
AcroYoga póz – madár

Trón

Fejleszti az egyensúlyérzéket. Az ülőgumó kiemelt terápiás területét erőteljesen stimulálja. A félelem leküzdésére kitűnő kezdő póz, a talp érintése pedig a talp reflexzónáira van hatással. A trón szimbolikus erővel bíró önbizalom erősítő pozíció, hiszen felvételével a pozitív értelemben vett uralkodást, és a képesség érzését élhetjük át.

AcroYoga póz - trón
AcroYoga póz – trón

Foot to hand és foot to foot

Főleg a combközelítőket aktiválja, de a comb egészét is, erősíti a csípőt, a hasat, az alsó háti szakaszt és a feneket. Megtanít átadni a kontrollt, ezáltal fejleszti a bizalom képességét.

AcroYoga póz - foot to foot
AcroYoga póz – foot to foot
AcroYoga póz - foot to hand
AcroYoga póz – foot to hand

Bálna

Nyitja a mellkast, nyújtja a hasizmokat, a gerinc alsó szakaszát, gömbölyíti a feneket, aktiválja a mélyizmokat, erősíti a bizalmat, hiszen ez egy hátsó pozíció, amikor a flyer nem látja az őt tartó base-t.

AcroYoga póz - bálna
AcroYoga póz – bálna